image


Aleksandra Bąk
Dieta redukcyjna to nie tylko kalorie.

Wiele osób postrzega dietę odchudzającą jako prostą matematykę. Wyliczasz ile kalorii potrzebujesz czyli tzw. całkowite zapotrzebowanie energetyczne. Następnie odpowiednio tworzysz deficyt energetyczny i chudniesz. Takie informacje w Internecie znajdzie każdy, kto próbuje zawalczyć o obniżenie swojej masy ciała. Jeden z trenerów pisze nawet „dieta redukcyjna - proste jak budowa cepa”. Tylko żywienie to nie tylko nasz wygląd… Żywienie to nasze zdrowie, to profilaktyka wielu chorób dietozależnych. Temat diety osoby chorej tak samo jak diety mającej na celu „tylko” redukcję jest dużo głębszy niż cytowana wcześniej budowa cepa. Dieta ma służyć zdrowiu człowieka, utrzymywać go w świetnej formie długie lata, a nawet zapobiegać powstaniu chorób, którymi genetycznie jest obciążony. Dlatego pacjent, który jest zdrowy i który się „tylko” (dla mnie nie: „aż”) odchudza, powinien być spytany m.in. o historię chorób w rodzinie. Powinien także wykonać choćby podstawowe badania. Dietetyk znając te szalenie istotne informacje ( a nie tylko wzrost i masę ciała), ustali dietę indywidualnie dopasowaną dla danej osoby. Spójrzcie poniżej, przedstawię Wam przykład dwóch pacjentek z identycznymi parametrami. Te Panie wyglądają praktycznie tak samo. Mają taki sam cel – schudnąć. Mimo wszystko ich diety różnią się.



Powrót do bloga
Strona główna